Proton Tedavi ile Tedavi Edilebilen Kanserler
Proton Tedavisi ile Meme Kanseri Tedavisi
Meme kanseri, memenin dokularından kaynaklanan kötü huylu bir tümördür. Kanser ölümlerinin ikinci önde gelen nedenidir ve sadece akciğer kanserinin aştığı bir durumdur.
Meme kanseri tümörü genellikle anne sütünün üretimi ve verilmesinde kullanılan memenin lobül ve kanallarında oluşur. Meme kanseri, cilt kanseri dışında kadınlarda en sık görülen kanserdir. Hastalık erkekler arasında nadir görülmesine rağmen, erkekler de meme kanserine duyarlıdır.
Diğer kanserlerde olduğu gibi, meme kanseri tedavisi için mümkün olan en iyi sonuçlar erken meme kanseri bakımı yoluyla elde edilir. Proton terapisinin, normal, sağlıklı organlara radyasyon maruziyetini azaltan benzersiz nitelikleri vardır. (4,5) Bu, özellikle sol taraftaki meme kanserinde önemlidir, çünkü kanser kalp ve akciğerler gibi kritik organlara yakındır.
-
Sol meme kanseri için kalbe % 88 daha az radyasyon dozu. 1 , 2
-
Kısmi meme irradyasyonu vakalarının % 90'ı 5 yılda iyi ila mükemmel kozmetik sonuçlarla sonuçlanır. 3
-
İyi tolere edilir - Lokal olarak ilerlemiş meme kanserinde % 4'ten az ciddi yan etki (derece 3). 2
Belirtiler / Semptomlar
Meme kanserinin belirtileri değişebilir. Erken dönem meme kanseri genellikle ağrıya neden olmaz ve hiçbir semptomu olmayabilir. Bazı meme kanserleri hiçbir zaman semptomlara veya bir problemin başka belirtilerine neden olmaz. En yaygın semptomlar şunları içerir:
-
Memede veya yakınında bir yumru veya kitle
-
Koltuk altındaki genişlemiş lenf düğümleri
-
Göğüs ölçüsü, şekli, cilt dokusu veya renginde değişiklik
-
Cilt kızarıklığı
-
Meme ucu akıntısı, erozyon, ters dönme veya hassasiyet
-
Çukurlaşma veya buruşma
-
Temas halinde ölçeklilik
Teşhis
Doktorlar meme kanseri teşhisi için çeşitli testler ve prosedürler önermektedir. Aşağıdaki prosedürlerden birini önerebilirler:
-
Göğüs muayenesi: Bir doktor, herhangi bir topak veya anormallik olup olmadığını hissetmek için her iki göğsü de inceler.
-
Mamogram: Bir meme kitlesini tanımlamak için memenin bir röntgeni kullanılır.
-
Göğüs ultrasonu: Vücudun derinliklerindeki yapıların görüntülerini üretmek için ses dalgaları kullanılır. Göğüs ultrasonları yumrunun katı mı yoksa sıvı dolu mu olduğunu gösterir.
-
Göğüs biyopsisi: Hücrelerin kanserli olup olmadığını belirlemek için bir meme hücresi örneğini çıkarmak için bir biyopsi kullanılır.
-
Göğüs MRG: Memenin görüntülerini üretmek için manyetik ve radyo dalgaları kullanılır. Bir MRI, meme kitlesini daha iyi tanımlamaya veya mamografide anormal bir değişikliği değerlendirmeye yardımcı olur.
-
Sentinel lenf nodu biyopsisi: Sentinel lenf düğümünün çıkarıldığı ve kanser hücrelerinin mevcut olup olmadığını belirlemek için mikroskop altında incelendiği bir prosedür. Kanserin memenin dışındaki bölgelere yayılıp yayılmadığını görmek için kullanılır.
Tedavi
Proton terapisi, meme kanserinin tedavisinde geleneksel tedaviye göre kayda değer umut ve avantajlar göstermektedir. Proton tedavisi, hedeflenen dokuda çok özel bir noktada duran bir radyasyon türüdür; geleneksel radyasyon tümörün ötesinde devam ediyor. Göğüs kanserinde bu, geleneksel radyasyona kıyasla kalbe ortalama olarak radyasyon gelmemesi ve akciğere ortalama% 50 daha az radyasyon olduğu anlamına gelir.
Proton tedavisi son derece hassastır ve bu nedenle çevredeki meme dokusuna zarar vermeden kanserli hücreleri hedeflemede daha etkilidir. Proton tedavisi lumpektominin yerini tutmaz. Daha ziyade, geleneksel radyasyon tedavisine bir alternatif olarak kullanılır. Ameliyattan sonra meme kanseri hastası 2-6 hafta proton tedavisi alabilir.
Proton terapisi bir dizi başka zorlayıcı fayda sağlar:
-
Son araştırmalar, kalp hastalığı riskinin artması ile sol taraflı röntgen tedavileri arasında bağlantı kurar (6)
-
Tedavi non-invaziv ve ağrısızdır
-
Proton tedavisi erken evre meme kanserinin tedavisinde etkilidir (7)
-
Tedavi, minimum yan etki ile daha hızlı iyileşme süreleri sunar
-
Geleneksel radyasyona kıyasla daha az kozmetik hasara neden olur (3)
-
Diğer radyasyon türlerinden daha kesindir
-
Tedavi ayakta tedavi ortamında sağlanır
-
Proton radyasyonunun hastanın enerji seviyesi üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç yoktur.