top of page

Proton Tedavi ile Tedavi Edilebilen Kanserler

Proton Tedavisi ile Pediatrik Kanserlerin Tedavisi

Proton Terapi ile tedavi edilebilen pediatrik kanserleri 5 gruba ayırabiliriz. 

A- Beyin Tümörü

B- Sarkomlar

C- Retinoblastoma

D-Nöroblastoma

E- Lenfomalar

Beyin Tümörü

Kemik ve yumuşak doku sarkomları, vücudun herhangi bir yerinde başlayan kanserli bölgelerdir. 

Beyin tümörü, beyindeki hücrelerin kontrolsüz büyümesinin bir sonucudur. Birincil tümörler beyinde başlar ve büyürken, ikincil tümörler vücudun başka bir yerinde bulunan bir tümörün metastaz yapması nedeniyle oluşur.

Tanıda Nörolojik Muayeneler Kullanılır

Nörolojik muayeneler görme, işitme, denge, koordinasyon ve refleksleri kontrol etmeyi içerir. Bu testler, bir tümörün etkilediği beyin bölgesi hakkında ipuçları sağlar.

Çeşitli Faktörler Etki Sınıflandırması

Tümör sınıflandırması, bir tümörün tam yeri, ilgili doku tipi ve tümörün kanserli olup olmadığı gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenir.

Çocukluk çağı kanseriyle mücadele eden hastaları tedavi ederken, olumsuz yan etkilerin azaltılması birincil husustur. Hassasiyeti nedeniyle proton tedavisi, pediatrik kanseri tedavi etmek için mevcut en iyi tedavi seçeneklerinden biridir. Etkilidir, etkilenen bölgeyi çevreleyen organlara ve dokulara verilen zararı azaltır ve gelişimsel gecikmeler, işitme kaybı, tükürük bezlerinde hasar ve hormon eksiklikleri dahil olmak üzere olumsuz yan etkileri en aza indirir.

Sarkomlar

Kemik ve yumuşak doku sarkomları, vücudun herhangi bir yerinde başlayan kanserli bölgelerdir. Tüm pediatrik kanserlerin yaklaşık yüzde 15'ini temsil eden sarkomların yaklaşık yüzde 60'ı kol veya bacakta, yüzde 30'u karın bölgesinde ve 10'u baş veya boyunda başlar.

Sarkom belirtileri genellikle kanserin erken evrelerinde görülmez. Tipik semptomlar şunları içerir:

  • Bir tümör sinirlere veya kaslara baskı yaparsa ağrı

  • Gözle görülür bir yumru veya şişlik

  • Mide veya bağırsaklarda tıkanma veya gastrointestinal kanama (tümör karın / sindirim kanalında ise)

Bir sarkomu teşhis ederken, bir doktor büyük olasılıkla bir fizik muayene ve x-ışınları, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, ultrasonlar, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) dahil olmak üzere çeşitli görüntüleme testlerini tamamlayacaktır. Bir doktor, kanser olup olmadığını incelemek için etkilenen dokunun bir alanını alarak bir biyopsi yapmayı da seçebilir.

Proton tedavisi uygularken, doktorlar çevredeki dokuyu korurken yüksek doz protonlarla tümörleri agresif bir şekilde tedavi edebilirler. Protonlar vücuda hedeflenen noktadan girip sonra durduğundan, çıkış dozunu kaldırarak, genellikle sarkomu çevreleyen hassas doku daha az ikinci el radyasyon alacaktır.

Retinoblastoma

Nöroblastomlar, küçük çocukların sinir sisteminde, özellikle beyin ve omurilik dışındaki bölgelerde oluşan tümörlerdir.

Çocukları en sık etkileyen bir göz kanseri olan retinoblastoma, iki yaşından önce ortaya çıkma eğilimindedir ve çoğunlukla kalıtsal bir gen mutasyonunun sonucudur. Tümör lokalize ise, iyileşme şansı inanılmaz derecede yüksektir ve vakaların yüzde 90'ından fazlası iyileşir.

Retinoblastoma, gözün içindeki ışığı algılayan hassas astar olan retinada başlar.

Yetişkinlere nadiren retinoblastoma teşhisi konur. Çocuklarda en sık görülen göz kanseri türüdür.

Retinoblastomun yaygın semptomları şunları içerir:

  • Gözbebeğinde beyaz renk

  • Farklı yönlere bakıyormuş gibi görünen gözler

  • Gözde kızarıklık

  • Gözün şişmesi

Retinoblastom teşhisi konduğunda, doktor semptomların nedenini belirlemek için bir göz muayenesi yapabilir. Ultrason, bilgisayarlı tomografi (CT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) dahil görüntüleme testleri de kullanılabilir.

Retinoblastomalı bir çocuk tedavi edildiğinde, bu genellikle göz ve görmenin bozulmadan kalmasını sağlayan seçeneklerin bir kombinasyonu yoluyla tedavi edilir. Bu, kriyoterapi, kemoterapi ve radyasyon tedavisini içerebilir. Bununla birlikte, hassasiyeti ve kontrolü ile proton tedavisi, sağlıklı oküler dokuları korurken bir tümördeki kanserli hücreleri yok etmek için kullanılabilir.

Nöroblastoma

Nöroblastomlar, küçük çocukların sinir sisteminde, özellikle beyin ve omurilik dışındaki bölgelerde oluşan tümörlerdir. Genellikle göğüste veya karında görülürler, en sık 5 yaş ve altındaki çocuklarda görülür, genetik mutasyon hamilelik sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra meydana gelir.

Nöroblastoma tedavisi çeşitli faktörlere bağlıdır ve bazıları birden fazla
tedavi gerektirir .

Olgunlaşmamış sinir hücrelerinden gelişen nöroblastoma, genellikle böbrek hücrelerinde bulunur.

Nöroblastomun semptomları, etkilenen bölgeye göre değişir. Genel semptomlar şunları içerir:

  • Ateş

  • Deri altında doku topakları

  • Yuvalardan çıkıntı yapıyormuş gibi görünen gözbebekleri

  • Sırt ağrısı

  • Açıklanamayan kilo kaybı

  • Göz çevresindeki koyu halkalar

Nöroblastomu teşhis etmek için, doktor semptomları kontrol etmek için fizik muayene yapabilir ve nöroblastoma hücrelerinin sonucu olabilecek çeşitli kimyasalların anormal seviyelerini kontrol etmek için bir idrar veya kan testi yapabilir.
Görüntüleme testleri ayrıca, x-ışınları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları ve ultrason gibi tümörleri kontrol etmek için de kullanılır. Bir kitle bulunursa, doktor muayene ve test için bir doku örneğini alabilir (biyopsi).

Proton tedavisi, minimal yan etkilerle hedeflenmiş tedavi sağlar ve kalp, göz veya akciğer dahil hassas bir organın yakınında tümörü olan hastalar için en uygun yöntemdir. Hekimler, bu kritik organlara etkisi azaltılmış etkili tedavi sunabilecekler.

Lenfomalar

Lenfomalar, lenf düğümlerinde bulunan bağışıklık sistemi kanserleridir. Geleneksel radyasyon terapisi ile tedavi edilen bireylerin çoğu - genellikle çocuklar ve genç yetişkinler - iyileşir.

Yayılması çabuk olan ancak tipik olarak yoğun tedaviye iyi yanıt veren orta ve yüksek riskli lenfomalar çocuklarda daha yaygındır.

Lenf sistemleri, bakterileri lenf sıvısından uzaklaştıran ve hastalıklarla aktif olarak savaşan antikorlar üreten bir düğüm ve damar ağıdır.

Bu semptomlardan biri veya daha fazlası ortaya çıkarsa, doktorunuza görünün. Çocukluk çağı lenfoma semptomları şunları içerebilir:

  • Lenf düğümlerinin ağrısız şişmesi

  • Ateş

  • Kaşıntı

  • Aşırı gece terlemeleri

  • İştah kaybı

  • Açıklanamayan kilo kaybı

Geleneksel tedavilerle çocuklar, meme kanseri gibi yaşamın ilerleyen dönemlerinde ikincil kanserler de dahil olmak üzere genellikle önemli yan etkiler yaşarlar. Tedavi alanlarını kesin olarak hedefleyen kalem ışını yetenekleriyle proton tedavisi, geleneksel radyasyon yöntemlerine kıyasla kalp hastalığı ve ikincil kanserler gibi önemli yan etkilere yol açma olasılığı daha düşük bir tedavi yöntemidir. Daha az sağlıklı doku radyasyona maruz kalır, bu da doktorların kanserli hücreleri başarılı bir şekilde tedavi etmesine izin verir ve ikincil kanser olasılığını azaltır.

bottom of page