top of page

Pandemi Döneminde Proton Tedavisi


Pandemi sürecinde St. Petersburg’da bulunan yüksek teknoloji barındıran proton terapi merkezine (MIBS) gelen yabancı hastalarda kısmi azalma gözlemlendi. 2019 yılında, Rusya’da bulunan ilk özel Proton Terapi merkezi olan MIBS’e post-sovyet ülkeleri dışında Avrupa, Avustralya ve Kanada’dan tedavi için gelen hastalar oldu.


2020 yılının sonbaharında yabancı hastalarda pandeminin de etkisiyle bir azalma olmuştu, Kovid öncesi duruma dönülme süreci devam ederken, karantina uygulanan ülkelerden gelenler oldu.


1 Günde Vize İmkanı


Bosna Hersek’i oluşturan devletlerden Sırbistan vatandaşı olan Milosh Svetkovic, pandemi sürecinde Avrupa’nın yurtdışı uçuş yasaklarına rağmen Rusya’ya tedavi olmaya gelenlerden birisi oldu.


"Geçen sonbaharda, Sırbistan’da bana teşhis konulduğunda, Proton terapisinin faydalı olacağını ülkemdeki sağlık kurulu belirtmişti. Internette araştırma yaparken St. Petersburg’daki Proton terapi merkezinin olduğunu öğrendim."


Alternatif olarak Milosh, Avrupa’da Çekya Cumhuriyeti ve Almanya’da bulunan Proton terapi merkezlerini de incelemiş fakat Sırbistan’daki sağlık sigorta kuruluşu Rusya’da olan proton merkezini tavsiye etti, ücret olarak, Avrupa’ya göre 2-3 kat daha uygun maliyetlerin yanında MIBS uluslararası standartlarda olan ve çalışan hekimlerin de Proton terapisi alanında Amerika ve Avrupa’nın en ileri merkezlerinde eğitim gördüklerinden dolayı, tedavi olan kişi sayısını da göze alındığında kararımı büyük oranda etkiledi.


Pandemi sürecinde Bosna Hersek ve Sırbistan’da olan uçuş yasağı, vizenin alınma süreci biraz uğraştırıcı gibi görünse de, Sırbistan ve Rusya arasındaki iyi ilişkilerin olması, sağlık turizmindeki birliktelik ve dış işleri organların yardımı ile, tıbbi raporlarımın çevirisi, hastaneye ulaşması, gerekli davetiyelerin düzenlenmesi hızlandırıldı.


Sigorta kurumunun Milosh’un mali giderlerini üstlendiği anda, raporların doğrultusunda 3 gün içinde MIBS tarafından ikinci tıbbi görüş ve tedavi programını iletmiş oldu. Proton terapi merkezi tarafından hazırlanan ve Rusya dışişleri bakanlığından, konsolosluğa iletilen resmi davetiye ile vize 1 günde hazırlanmış oldu.


"Pandemiye rağmen, süreç uzamış olsa da, iki aylık bir hazırlık döneminden sonra, vizenin çıkması ile St. Petersburg’a gidip tedaviye gereken zamanda başlamış oldum. Proton ışınlama terapisinin bana yardımı dokunacağına inanıyorum" dedi Milosh Svetkovich.



Protonlar neden gereklidir ?


Milosh Svetkovich’in tanısı 2020 Ekim ayında kondu, kafa tabanı tümör cerrahisinden sonra konulan tanı, klivus kordoması oldu. Bu kordona türü notokordun atık emriyolojik atıklarından oluşan bir tümör çeşidi ve 1 milyonda 3 kişide görülen bir kanser türü. Bu hastalığın tedavisinde cerrahi ve radyoterapi tedavi yöntemleri kullanılıyor.


Tümör omurilik ve beyin sapına olan yakınlığından ötürü, geleneksel foton ışın tedavisinin olası yan etkilerinden uzak durmak ve riskli bölgeleri olabildiğince az radyasyona maruz bırakmak için proton terapisi günümüzdeki en uygun seçeneklerden bir tanesidir.


MIBS radyasyon tedavisi alanında uzman doktor olan Denis Antipin, yaptığı açıklamada "Proton, ağır yüklü parçacık olduğundan ötürü, proton terapisinde uygulanan gelişmiş teknolojiler ile, 1/10 milimetre küçüklüğünde PBS kalem tarama sistemi ile, tümör dokusuna etki ederek, kötü huylu tümörün DNA’sini bozarak hastalığın tedavisi amaçlanmaktadır." diye belirtti.


Sağlık Turizmi Düzeliyor


Proton terapisi günümüzde halen yeteri kadar ulaşılabilir değil. Dünyada yaklaşık 99 tane proton tedavi merkezi bulunmakla birlikte ağır çoğunluğu Amerika ve Japonya’da, diğer merkezler de Avrupa ve Asya’ya dağılmışken bazı ülkelerde Proton merkezi bulunmamaktadır. Rusya’da döner portalı olan Proton terapi merkez sayısı ikidir, yeni merkezler faaliyete geçmektedirler. Bir tanesi St. Petersburg ve diğeri ise Ulyanovsk’tadır.


Pandemi öncesi MIBS Proton terapi merkezine, sağlık sigorta kurumları ve dernekler vasıtasıyla Israil, Kazakistan, Ermenistan, Türkiye, Bulgaristan’dan hastalar gelirken, kendi imkanları veya yardım kuruluşlarınca gelen hastalar ağırlıklı olarak Ukrayna, Belarus , Kırgızistan, Özbekistan ve Baltık ülkelerindendir.


Geçen senenin sonbahar ve yazında olan karantina yasaklarından ötürü yabancı hasta sayısında bir duraksama olsa da, yurtdışından gelen hasta sayısı tekrar yükselmeye başladı. Pandemi sürecinde hasta sayısı yıllık 100 civarında iken, Ocak ve Mart 2021 tarihleri arasında 60’ı geçen yurtdışı hastamız oldu. Büyük bir çoğunluğu post-sovyet ülkelerinden gelen hastaların yanı sıra Avrupa’dan gelen hastalar Proton terapisi için Rusya’daki olanakları değerlendiriyor.



Kaynak: https://protherapy.ru/protontherapy/kak-priehat-na-protonnuu-terapiu-v-pandemiu


Comentários


bottom of page