top of page

Proton ve Karbon Merkezlerinin Sayısı Artıyor


Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yayınladığı Acta Oncologica Turcica dergisinde yayınlanan bir çalışmada, hastanede çalışan uzman doktor tarafından son on yıllık parçacık terapisi alanındaki gelişmeler ele alındı ve değerlendirildi. Bu çalışmayı ilgili okurlar ile paylaşmak, ve bu alanda Türk doktorların yaptıkları çalışmaları tanıtarak, hastaların proton ve karbon tedavisi alabilecekleri, bu tedavinin yaygınlaştığının farkındalığını kazandırmak niyetindeyiz.


Dünyada uygulanan parçacık tedavilerine bakıldığı zaman son 10 yılda önemli gelişmeler gözlemlenmektedir. Bu anlamda Türkiye’de parçacık merkezinin kurulması ve yapılacak çalışmalara katkı sağlaması amacıyla Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yayınladığı Acta Oncologica Turcica dergisi, Doç.Dr. Fatih Göksel tarafından kamuoyuna sunulmuştur.


Yapılan çalışmada, dünya genelinde parçacık radyoterapi merkezleri, kurulum tarihleri, oda ve tedavi edilen hasta sayısına yönelik değerlendirmeler yapıldı. Yapılan bu çalışmada 2010-2020 yılları arasındaki veriler, tedavi oda sayısı ve tedavi edilen hasta sayıları ile yıllık oranları retrospektif bir çalışma ile değerlendirilmiştir.


‘‘Parçacık tedavisinin dünyada yaygınlığı, gelişimi, kapasitesi ve gelecekteki durumu ile tedavi edilen hasta ve parçacık tedavi merkez sayılarının son 10 yıllık dönemde değişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmamızda kanser tedavisinde en son teknoloji ve güncel yöntemler uygulanan ülkemizde şu anda bulunmayan parçacık radyoterapi sistemlerin kurulumu, planlanması ve ihtiyacın belirlenmesine katkı sağlanması da amaçlanmıştır.

Dünyada parçacık tedavi sistemine sahip 2010 yılında 9 ülke varken 2020 yılında bu rakam 19 ülkeye çıkmıştır. İnşaatı devam eden parçacık radyoterapi merkezleri ile birlikte 25 ülkeye, karbon radyoterapi sisteminde 8 ülkeye çıkacağı görülmektedir.’’


Türkiye’ye konum olarak sadece 4 saat mesafede bulunan St. Petersburg’da kurulan Özel MIBS proton tedavi merkezi 2017 yılından itibaren faaliyette olup, günümüzde kullanılan son teknolojik proton ışın sistemlerinden birisini, MD Anderson onkoloji merkezi tarafından akredite edilmiş uluslararası protokoller dahilinde tedavileri sürdürmektedir. 2021 yılına kadar proton merkezinde 600 den fazla hasta tedavilerini almışlardır. Web sitemizin blog sayfasında yayınlanan hasta öykülerinden bilgi edinebilirsiniz. Dünyadaki tedavi merkez sayılarına bakarsak, değerlendirmenin devamında açıklayıcı bilgiler yer almaktadır.


‘‘Tedavi merkez sayıları yönünden baktığımızda 2010 yılında toplamda 31 merkez olup bunun; 26 tanesi proton, 3 tanesi karbon ve 2 tanesi proton+karbon iken 2020 yılında bu rakamlar toplamda 96 merkeze çıkmış olup bunun da 83 tanesi proton, 7 tanesi karbon ve 6 tanesi proton+ karbon tedavi merkezidir. Planlama aşamasındaki merkezleri de dikkate aldığımızda toplamda 161 merkeze çıkacaktır. Parçacık radyoterapisi ile tedavi olan hasta sayıları 2010 yılında 76.266 iken 2018 yılında bu rakam 221.528'lere ulaşmıştır. Tedavi odası başı yıllık tedavi edilen yeni hasta sayıları protonda 86-197 yeni hasta/yıl aralığında olup karbon tedavisinde 28-211 yeni hasta/yıl aralığındadır.’’


Belirtildiği üzere hasta sayıları her geçen gün artan proton tedavi merkezlerinde tedavi almak mümkün, ülkemizde proton tedavi merkezinin bulunmaması tedavi olamayacağınız anlamına gelmiyor. Bu konuda MIBS proton merkezi ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde, hastalarımız için en kısa sürede ve en uygun maliyette proton tedavisi almalarını sağlamaktayız.


AOT dergisinde paylaşılan değerlendirmenin orijinal linki ve dergi sayısı belirtilmiştir.


Retrospective Evaluation of the Last 10 Years Development of Particle (Proton, Carbon) Radiotherapy Centers. Acta Oncol Tur.. 2020; 53(1): 5-16

https://actaoncologicaturcica.com/jvi.aspx?pdir=aot&plng=tur&un=AOT-57704


Comments


bottom of page